Gezamenlijk gezag door erkenning sinds 1 januari 2023

dinsdag 07 februari 2023

Gezamenlijk gezag door erkenning sinds 1 januari 2023

Wanneer krijg ik gezag over een kind?

Ben u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben. Heeft geen van de ouders het gezag, dan wijst de rechter een voogd aan.

Geen huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Bent u niet met elkaar getrouwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2023 het gezamenlijk gezag door erkenning van het kind.

Is een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan heeft u niet automatisch gezamenlijk gezag. Ook niet als het kind na 1 januari 2023 is geboren. U kunt dan het gezamenlijk gezag samen met de moeder aanvragen bij de rechtbank.

Gezamenlijk gezag belangrijk

Het is belangrijk dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen uitoefenen. En dat beide ouders nauw betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding van kinderen. Zonder ouderlijk gezag kunt u niet meebeslissen over de opvoeding van uw kind. Daarnaast mag je zonder gezag geen officiële handelingen uitvoeren voor het kind, zoals bijvoorbeeld uw kind inschrijven op een school, een paspoort aanvragen voor uw kind, toestemming geven voor een medische behandeling.

Terug naar blogoverzicht