Aansprakelijkheidsverzekering en scheiden

dinsdag 20 juni 2023

Aansprakelijkheidsverzekering en scheiden

Ouders met het gezag over kinderen tot 14 jaar zijn aansprakelijk voor schade die hun kinderen veroorzaken. Ook na een scheiding kunnen beide ouders aangesproken worden. Daarom is het van belang dat beide ouders na de scheiding een aansprakelijkheidsverzekering inclusief dekking voor kinderen afsluiten.

Hoe zit het ook alweer?

Ouders met het gezag over hun kinderen tot 14 jaar zijn beiden aansprakelijk voor de door die kinderen veroorzaakte schade. Dit kan ook gelden voor kinderen die 14 of 15 jaar zijn. Dit heet risicoaansprakelijkheid. Beide ouders kunnen hierdoor, ook na een scheiding, individueel aansprakelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt door hun kinderen. Dit is wettelijk bepaald en staat los van de gemaakte afspraken hierover in een ouderschapsplan.

Wat is dan belangrijk m.b.t. het verzekeren?

Het is na een scheiding van belang dat beide ouders een aansprakelijkheidsverzekering sluiten waarop ook de kinderen zijn meeverzekerd. De ouder waar de kinderen niet hoofdzakelijk verblijven zal zelf een verzekering af moeten sluiten inclusief kinderen. Ook in situaties waarbij er geen contact meer is tussen de ouder met het gezag en het kind dient de betreffende ouder een verzekering af te sluiten waarop ook kinderen zijn meeverzekerd. Het feit dat de ouders gescheiden zijn verandert niets aan het wettelijke aansprakelijkheidsrisico.

Een kind dat ouder is dan 16 jaar kan zelf aansprakelijk gesteld worden. Ook in deze situaties is het noodzakelijk dat het kind hiervoor verzekerd is. Op het moment dat een kind nog tot het huishouden behoort blijft het van belang dat er sprake is van een gezinsdekking.

Terug naar blogoverzicht